0

Poštovani,

Imam 36 godina i unutar zadnjih pet godina uočila sam propadanje kvalitete mog govora. Nisam imala velikih problema s govorom kao dijete, osim mucanja koje je bilo rezultat velike brzine govorenja (ali nije bilo konstantno prisutno). Imala sam bogat vokabular, normalno sam komunicirala i rezultati verbalnog IQ-a su bili jako dobri. Kao dijete sam počela učiti i engleski jezik, koji sam usavršila tako što sam vodila dijaloge u vlastitoj glavi.
Prije pet godina sam otišla u Englesku gdje sam provela godinu dana. Nisam imala problema s komunikacijom, baš naprotiv, bilo mi je lako u potpunosti koristiti engleski, čak i unutar sebe (interni govor). Nakon što sam se vratila iz Engleske, taj proces razmišljanja na engleskom se nastavio, ali uzevši u obzir da ga više nisam intenzivno koristila, kvaliteta komunikacije se pogoršala. Ono što je najgore je što se kvaliteta moje komunikacije na hrvatskom pogoršala još više. Imam izrazite rupe u svom vokabularu i teško sklapam rečenice, nedostaje mi jasnoća u govoru i imam česte praznine tijekom razgovora jer se ne mogu sjetiti riječi, odnosno kao da sam izgubila prirodan dar završavanja rečenice. Problem je toliko velik da utječe na kvalitetu komunikacije u svim područjima mog života.
Molim vas savjet kako da povratim sposobnost normalne komunikacije na hrvatskom jeziku. Jako se trudim suzbiti naviku internog (raz)govora na engleskom jeziku, jer prepostavljam da je to jedan od izvora problema. Da li postoji još nešto što mogu napraviti da se moja vještina komunikacije poboljša?

Hvala puno unaprijed,
Ivana

Ivana

Changed status to publish