Jednostavne i zabavne ljetne aktivnosti

Materijali za rad Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti

Ljetni praznici su tu i za velik broj djece koji pohađaju logopedske satove to znači i privremeni prekid vježbica.  Ipak, tijekom odmora možete pomoći svojoj djeci u održavanju naučenih jezično- govornih znanja i to kroz igru. Evo nekoliko ideja za ljetne aktivnosti 😊

Potraga za blagom

Organizirajte sa djecom potragu za blagom. Sakrijte “blago” negdje u prostoru te otkrivajte djeci ključne tragove koristeći prijedloge (npr. iznad, ispod, poviše, niže, između, ispred, iza i slično).   Na isti način tražite od djece da sakriju blago te vama pojasne gdje se nalazi koristeći navedene prijedloge. Za veliki broj predškolaca s jezičnim teškoćama upravo je upotreba prijedloga u jeziku veliki izazov pa na ovaj način, kroz igru, učvrstite ova znanja.

Puhanje balončića

Uzrok velikog broja artikulacijskih teškoća u djece leži upravo u hipotonoj orofacijalnoj muskulaturi pa, iako se ova igra može činiti besmislena i jednostavna,  puhajući balončiće djeca učvršćuju mišiće i artikulatore. Na isti način možete puhati komadiće papira ili vate na stolu. Priliku možete iskoristi za prebrojavanje balončića, uspoređivanje njihovih veličine ili jednostavno uživajući u činjenici kako im se djeca vesele.

Igra dućana

Uz par malih trikova ova igra može obogatiti djetetova jezična znanja. Od djeteta možete tražiti da posloži hranu koja se nudi u njegovoj prodavaonici prema kategorijama (voće, povrće,mliječni proizvodi), prema boji (žuto, crveno), prema okusu (slatko,gorko) i slično. Neka dijete samo istražuje i stvara kategorije prema kojima će razvrstavati ponuđenu hranu. Također, tijekom ove igre možete uvježbavati i predmatematičke vještine. Pomozite djetetu da odredi vrijednost svakog proizvoda te mu ponudite kovanice kojima će kasnije baratati prilikom plaćanja.

Izrada dnevnika

Iako će većina vas na ovoj točki zakolutati očima, zapravo je vrlo jednostavna i terapijski vrijedna za djecu s jezičnim teškoćama, koja iskazuju poteškoće u prepričavanju i rekapitulaciji događaja. Dovoljna vam je jedna bilježnica i bojice. Zajedno sa svojim djetetom nacrtajte najupečatljivije događaje s praznika i to pravilnim vremenskim redoslijedom (npr.prvo nacrtacjte odlazak u zoološki vrt, zatim odlazak na more, put kod bake i slično). Na taj način će dijete, dok bude prepričavalo događaje, imati vizualnu podršku događaja. Potaknite svoje dijete da prilikom prepričavanja koristi i vremenske prijedloge (prije, poslije), oslanjajući se na redoslijed događanja u bilježnici.

Svako dijete bi trebalo uživati u zasluženom odmoru od strukturiranih terapijskih satova koje vrijedno pohađaju tijekom godine. Ove aktivnosti omogućuju im učenje i održavanje znanja, kroz igru. To je zapravo način da bez opterećenja i ozbiljnosti koja obično prati riječ „učenje“ dijete priđe znanju i usvoji ga kroz zabavu, kreativnost i maštu.

Sretno!