Jednostavne i zabavne ljetne aktivnosti

Materijali za rad Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ljetni praznici su tu i za velik broj djece koji pohađaju logopedske satove to znači i privremeni prekid vježbica.  Ipak, tijekom odmora možete pomoći svojoj djeci u održavanju naučenih jezično- govornih znanja i to kroz igru. Evo nekoliko ideja za ljetne aktivnosti 😊
[/vc_column_text][symple_heading title=”Potraga za blagom”][vc_column_text]
Organizirajte sa djecom potragu za blagom. Sakrijte “blago” negdje u prostoru te otkrivajte djeci ključne tragove koristeći prijedloge (npr. iznad, ispod, poviše, niže, između, ispred, iza i slično).   Na isti način tražite od djece da sakriju blago te vama pojasne gdje se nalazi koristeći navedene prijedloge. Za veliki broj predškolaca s jezičnim teškoćama upravo je upotreba prijedloga u jeziku veliki izazov pa na ovaj način, kroz igru, učvrstite ova znanja.
[/vc_column_text][symple_heading title=”Puhanje balončića”][vc_column_text]Uzrok velikog broja artikulacijskih teškoća u djece leži upravo u hipotonoj orofacijalnoj muskulaturi pa, iako se ova igra može činiti besmislena i jednostavna,  puhajući balončiće djeca učvršćuju mišiće i artikulatore. Na isti način možete puhati komadiće papira ili vate na stolu. Priliku možete iskoristi za prebrojavanje balončića, uspoređivanje njihovih veličine ili jednostavno uživajući u činjenici kako im se djeca vesele.[/vc_column_text][symple_heading title=”Igra dućana”][vc_column_text]Uz par malih trikova ova igra može obogatiti djetetova jezična znanja. Od djeteta možete tražiti da posloži hranu koja se nudi u njegovoj prodavaonici prema kategorijama (voće, povrće,mliječni proizvodi), prema boji (žuto, crveno), prema okusu (slatko,gorko) i slično. Neka dijete samo istražuje i stvara kategorije prema kojima će razvrstavati ponuđenu hranu. Također, tijekom ove igre možete uvježbavati i predmatematičke vještine. Pomozite djetetu da odredi vrijednost svakog proizvoda te mu ponudite kovanice kojima će kasnije baratati prilikom plaćanja.[/vc_column_text][symple_heading title=”Izrada dnevnika”][vc_column_text]Iako će većina vas na ovoj točki zakolutati očima, zapravo je vrlo jednostavna i terapijski vrijedna za djecu s jezičnim teškoćama, koja iskazuju poteškoće u prepričavanju i rekapitulaciji događaja. Dovoljna vam je jedna bilježnica i bojice. Zajedno sa svojim djetetom nacrtajte najupečatljivije događaje s praznika i to pravilnim vremenskim redoslijedom (npr.prvo nacrtacjte odlazak u zoološki vrt, zatim odlazak na more, put kod bake i slično). Na taj način će dijete, dok bude prepričavalo događaje, imati vizualnu podršku događaja. Potaknite svoje dijete da prilikom prepričavanja koristi i vremenske prijedloge (prije, poslije), oslanjajući se na redoslijed događanja u bilježnici.
Svako dijete bi trebalo uživati u zasluženom odmoru od strukturiranih terapijskih satova koje vrijedno pohađaju tijekom godine. Ove aktivnosti omogućuju im učenje i održavanje znanja, kroz igru. To je zapravo način da bez opterećenja i ozbiljnosti koja obično prati riječ „učenje“ dijete priđe znanju i usvoji ga kroz zabavu, kreativnost i maštu.
Sretno![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]