Čuvaj svoj glas! – vokalna higijena za mališane

Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti Učitelji - novosti

Čuvaj svoj glas! – vokalna higijena za klince

Redovito pranje zubiju, ruku i kupanje nezaobilazne su aktivnosti koje je potrebno poticati na dnevnoj bazi kako bi djeca usvojila zdrave higijenske navike. Kada govorimo o higijeni, svatko će pomisliti upravo na ove rutine- no osim higijene ruku, tijela i zubiju postoji i vokalna higijena, koja zaslužuje jednaku pažnju.

Vokalna higijena odnosi se na brigu o glasu, a uključuje znanje i svjesni izbor ponašanja koja čuvaju naš glas.

Djeca se često nalaze u vrlo bučnim okruženjima poput vrtića i parkova, gdje se u igri i komunikaciji sa drugom djecom međusobno nadglasavaju. Nepravilno upotrebljavanje glasa (vikanje, plač, glasno pjevanje, nadglasavanje i govor izvan prirodnog opsega vlastitog glasa) može dovesti do oštećenja glasnica, a posljedično i do poremećaja glasa. Zbog toga, važno je da roditelji i ostale odrasle osobe u djetetovom okruženju pružaju dobar primjer kako adekvatno koristiti vlastiti glas te na koji način voditi brigu o zdravlju svog glasa.

Navike pravilne higijene glasa treba usvajati već od predškolske dobi, jer tada djeca dolaze u kontakt sa vršnjacima. Zlouporaba glasa često započinje u igri i sportskim aktivnostima, nadivikivanjem i povisivanjem glasa. Na taj način mogu oštetiti glasnice koje su još uvijek u razvoju i vrlo osjetljive. Nažalost, poremećaji dječjih glasova najčešće se otkriju tek u školskoj dobi, kada su djeca već razvila loše navike nepravilnog korištenja glasa. Dječaci su pri tome u većem riziku za poremećaj glasa zbog sklonosti glasnijim aktivnostima, u kojima često prekomjerno naprežu vratne mišiće prilikom glasnog govorenja. Kao posljedica, glas je hrapav, pun šuma i promukao– a ako se vokalne navike ne promijene, može doći i do trajnih promjena na glasnicama poput pojave čvorića (vokalnih nodula).

Dobra vijest je da ove promjene najčešće možemo spriječiti!

Kako? Isto kao i sa karijesom– ako svakodnevno marljivo peremo zube, karijes se neće pojaviti. Na isti način treba voditi brigu o higijeni glasa, kako bi spriječili neželjene čvoriće na glasnicama i očuvali kvalitetu glasa.

Naučimo klince kako da zaštite vlastiti glas!

UPUTE ZA DNEVNU HIGIJENU GLASA

✅ piti dovoljno vode tokom dana❌ piti gazirana pića i čaj
✅ polako i nježno progutati tekućinupročišćavati glas i nepotrebno kašljati
✅ odmoriti glas tihim aktivnostima (čitanjem, crtanjem, slaganjem kockica)❌ dugo govoriti i/ili šaptati
✅ približiti se osobi s kojom razgovaram, koristiti geste umjesto vikanja dok se igram❌ glasno govoriti, vikati i nadglasavati se u bučnom okruženju
✅ kontrolirati glas samoslušanjem❌ glasno pjevati i pjevati iznad visine svog glasa
✅ govoriti visinom i glasnoćom koja mom glasu odgovara❌ imitirati nevokalne zvukove (npr. oponašati robota ili nekog lika iz crtića)
✅ poštediti glas nakon vježbanja i prije spavanja❌ govoriti nakon naporne vježbe i prije spavanja
✅ čuvati glas šutnjom kada nije nužno da ga koristim!❌ koristiti glas kada sam prehlađen/a

Zajedno sa djetetom prođite upute za dnevnu higijenu glasa i postavite ih na povišeno vidljivo mjesto. Uz svaku uputu možete staviti i jednu malu sliku kao podsjetnik na poželjno/nepoželjno ponašanje (npr. sa lijeve strane sličica vode, a sa desne prekrižena sličica gaziranog pića- npr. Coca Cole).

Također, iskoristite igru uloga kao priliku za demonstraciju pravilne higijene glasa. Uzmite djetetovu najdražu slikovnicu i nakon čitanja promjenom glasa odglumite različite likove. Zlikovac iz priče će tada imati hrapav i promukao glas– baš onakav kakav želimo izbjeći, a pozitivni likovi nježan i ugodan glas, bez naprezanja. Mijenjajte uloge i razgovarajte o tome koji je glas ugodan, a koji neugodan, bolan i naporan za naše glasnice.

Ovu nedjelju (16.04.) obilježavamo Svjetski dan glasa. Rano prepoznavanje česte promuklosti, šumnosti i hrapavosti u dječjem glasu vrlo je važno za sprječavanje kronične promuklosti u odrasloj dobi te prevenciju potencijalnih poremećaja glasa. Problemi glasa u djece nisu beznačajni, stoga je glasu potrebno pružiti odgovarajuću pažnju i brigu od ranog djetinjstva kako bi ga očuvali i zaštitili.

Literatura:

Bartolović Vučković, J. (2023). Promuklost kod djece vrtićke dobi. Url: Promuklost kod djece vrtićke dobi (biramzdravlje.hr). [Pristupljeno 13.4.2023.].

Kos, I. (2018). Vokalna higijena kao prevencija zlouporabe glasova u dječjem zboru. Završni rad. Pula: Sveučilište Jurja Dobrile.

Pandža, G. (2022). Poremećaji glasa kod djece i vokalna higijena. Url:Poremećaji glasa kod djece i vokalna higijena – Dječji vrtić Imotski (vrtic-imotski.hr) [Pristupljeno 13.4.2023.].

Ružić, M. i Gelo, N. (2020). Poremećaji glasa kod djece predškolske dobi. Url: Poremećaji glasa kod djece predškolske dobi – Žena Vrsna (zenavrsna.com). [Pristupljeno 13.4.2023.].

Šunić Vargec, N. (2022). ADIVA: Uzroci promuklosti kod djece i važnost pravilnog korištenja glasa. Url: Uzroci promuklosti kod djece i važnost pravilnog korištenja glasa (adiva.hr). [Pristupljeno 13.4.2023.].

Vranić, A. (2020). Higijena glasa kod djece. Url: Higijena glasa kod djece – Dječji vrtić “Maslačak” (vrtic-maslacak.hr). [Pristupljeno 13.4.2023.].

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)