DAN LIJEPIH RIJEČI: Kako dijete podučiti čarobnim riječima?

Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti

Molim, hvala, izvoli i oprosti – čarobne riječi koje su nam svima poznate od vrtićkih dana. I one nisu šala! To su alati pristojnog ponašanja i dio pragmatičkih vještina – funkcionalne uporabe jezika u različitim kontekstima i s različitim komunikacijskim partnerima. Odnosno, jezične uporabe šire od pukih riječi i rečenica. Pragmatičke vještine su ,,ono nešto izvan jezika” ili ,,jezik u akciji”. Služe nam kao kompas u navigiranju kompleksnim društvenih situacija i uspostavljanju odnosa.

Upravo zato povodom Dana lijepih riječi kojeg obilježavamo 1. lipnja, s portala logoped.hr donosimo nekoliko savjeta kako vašeg mališana potaknuti da više upotrebljava čarobne riječi.

· Budite primjer

Djeca jezik i ponašanje usvajaju iz svog okruženja. Prvi i najvažniji korak u podučavanju djeteta bilo kakvom obliku ponašanja je taj da ga vi sami prakticirate i budete dobar model od najranije dobi. Koristite čarobne riječi u razgovoru s drugim odraslim osobama, ali i u komunikaciji s djetetom.

· Proširujte djetetove iskaze

Jednom kad dijete već počne koristiti govorni jezik, ali u svojem iskazu izostavi čarobnu riječ proširite iskaz kojeg je upotrijebilo. Primjerice, ako zatraži još vode s: ,,Mama, voda“ ili ,,Hoću još vode”, odgovorite s: ,,Mama, molim te mi daj vode.” Kada dijete već počne samostalno sklapati pune rečenice možete odgovoriti s pitanjima poput: ,,Kako se kaže?” ili ,,Koja je ono čarobna riječ?

Ako ste se umorili od stalnog postavljanja pitanja, a dijete i dalje zaboravlja koristiti tražene riječi, kad vas nešto zatraži možete umjesto pitanja zastati na nekoliko trenutaka i čekati. Tako će dobiti priliku da se samostalno prisjetiti što se od njega očekuje.

· Ciljane aktivnosti

Direktniji način podučavanja je kroz igre i aktivnosti. Primjer takve aktivnosti je igra ,,Pristojna patka”. Sudionici se izmjenjuju u ulozi pristojne patke , a ostali patki daju upute; primjerice skači kao žaba, pjevuši kao ptičica… što šašavije to bolje. Glavno i jedino pravilo je da patka izvršava upute jedino ako čuje čarobnu riječ ,,molim te“! Iako se igra može igrati u dvoje, što je više sudionika to je zabavnija.

· Socijalne priče

Socijalne priče odličan su alat za poticanje nekog željenog ponašanja kod djeteta. Ključan faktor kod njih je da su individualizirane, te bi stoga u ovom slučaju njihov sadržaj bio prilagođen modeliranju korištenja čarobnih riječi. Primjerice, glavni lik moglo bi biti vaše dijete, a radnja se odvijati na tržnici gdje dijete na svakom štandu treba lijepo zatražiti i zahvaliti za kupljeno. (više o socijalnim pričama i kako ih osmisliti pročitajte u ovom članku i u ovom članku)

Izvori:

Cepanec, M. (2023). Rani komunikacijski razvoj.

https://susancohnandassociates.com/articles/please-and-thank-you/

https://info.scholarschoice.ca/blog/home/making-manners-matter-4-magic-words