Glasno je opasno – utjecaj buke na oštećenje sluha

Logopedi - novosti odrasli Za logopede

Svako jutro prije odlaska redovno peremo zube, pazimo da ne jedemo previše slatkog, redovito odlazimo zubaru jer su nam zubi važni za prehranu, a nitko ne govori o sluhu i njegovoj važnosti. Važno je znati da je Glasno opasno!

Ljudsko uho iznimno je zanimljiv organ. Najtiši zvuk koji uho može zamijetiti odgovara zamjećivanju upaljene šibice u mrklom mraku na udaljenosti od 100 metara, a najglasnije što uho može podnijeti odgovara gledanju izravno u Sunce što je fascinantno.

Mladi često kao «lijek» protiv stresa i dosade koriste glazbu i u tome nema ništa loše, ali još češće razina glasnoće u njihovim slušalicama doseže vrtoglave vrijednosti, nekada čak i do 90 dB što je ekvivalent glasnoći koju proizvodi travokosilica. No što se događa kada preglasno slušamo glazbu?

Ljudsko uho građeno je kao mali «švicarski sat», ali ga je vrlo lako oštetiti. Oštećenje najčešće ne primijetimo odmah po izlaganju glasnoj glazbi nego ono dolazi postepeno. U dijelu unutrašnjeg uha, koji je zadužen za pretvorbu zvučnog vala u signal koji naš mozak može obraditi, nalaze se sitne slušne stanice (dlačice). Glasan izvor zvuka oštećuje slušne stanice, ali zbog njihovog svojstva regeneracije oštećenje najčešće zamjećujemo kao «pištanje u uhu» koje nestaje relativno brzo. No, dio slušnih stanica nepovratno je izgubljen i postepeno se broj upravo tih, oštećenih stanica, povećava i dovodi do trajnog oštećenja sluha.

Djeca govor i jezik uče putem slušanja, a sva komunikacija temelji se na povratno vezi odnosno slušanju. Važno je paziti na sluh i mlade upozoriti na radnje koje ga značajno mogu oštetiti!

Kako se zaštititi?

  1. Uloži malo više novca i kupi kvalitetne slušalice!
  2. Pravilo 60/60  – 60% glasnoće, 60 minuta slušanja
  3. Izbjegavaj preglasna mjesta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)