KAKO PRIČAMO S BEBAMA I ŠTO JE MAMINSKI JEZIK?

Roditelji Roditelji - novosti Za logopede

Svi znamo da s bebama, iako nas još ne razumiju, treba ”pričati”. No, jeste li se ikad pitali postoji li za to ispravan način?

Govor kojim se odrasle osobe prirodno obraćaju maloj djeci uvelike se razlikuje od govora kojim se obraćaju drugim odraslim osobama. Taj govor je nešto višeg tonaliteta, melodičan, usporeniji, rečenice su kraće i duljim pauzama, a izrazi lica su jako naglašeni. Ovakav način govora naziva se maminski jezik (eng. mothereese), ali termin se ne odnosi samo na majke te se stoga danas često koriste i izrazi roditeljski jezik ili baby talk.

Maminski jezik nikako ne treba miješati s tepanjem, tj. iskrivljenim govorom. Iako nam se možda čini slatko tepati jiba umjesto riba, davanje lošeg modela govora svakako neće biti olakšavajući faktor za djetetov jezično-govorni razvoj.

Nije slučajnost da nam se maminski govor prirodno nameće pri obraćanju bebama i da se u istom obliku javlja u gotovo svim kulturama. Maminski jezik optimalan je za jezični razvoj male djece. Dijete neće brže usvajati jezik budemo li mu se obraćali kao odrasloj osobi. Isto tako, zahtjevnu zadaću jezičnog usvajanja nećemo mu niti olakšati tepanjem.

Donosimo nekoliko razloga zašto je maminski jezik važan:

  • Pažnja

Maminski jezik potiče djecu da usmjere pažnju na vas, održavaju kontakt očima, smješkaju se, meškolje, guguću i proizvode zvukove. Dijete tako pokazuje da prihvaća vaš način interakcije i u njoj uživa.

  • Usvajanje jezika

Bogatim izmjenama intonacije i naglašavanjem riječi, djetetu olakšavamo izdvajanje bitnih informacija iz govora.

  • Poticanje socijalnih interakcija

Djeca uživaju u maminskom jeziku i na njega više odgovaraju nego na način govora kojim se obraćamo drugim odraslim osobama. Upravo ih uživanje u interakciji motivira i potiče na još socijalnih interakcija.

  • Zbližavanje

Interakcija maminskim jezikom između roditelja i djeteta zapravo je izmjena pozitivnih emocija. Zajedno s fizičkim dodirom poput maženja ili držanja, važna je komponenta u emocionalnom zbližavanju s djetetom.

 Izvori:

  • Hoff, Erika. Language development. Cengage Learning, 2013.
  • Singh, L., Nestor, S., Parikh, C., & Yull, A. (2009). Influences of infant‐directed speech on early word recognition. Infancy14(6), 654-666.
  • Lillie, J. (2015). URL: Why Motherese Is So Great For Your Baby. [Pristupljeno 5.4.2023.].

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)