Kratka podjezična resica kao uzrok poteškoća hranjenja i sisanja te izgovora

Roditelji

Jezik je organ koji služi za govor i komunikaciju među ljudima, međutim njegova veličina, oblik i/ili veza s dnom usne šupljine mogu uzrokovati teškoće sisanja, kao i nemogućnosti izgovaranja nekih glasova. Frenulum jezika ili podjezična resica (lat. frenulum linguae) označava kratku spojnicu koja se proteže od dna usne šupljine do središnjeg dijela jezika.

Kratka podjezična resica (ankiloglosija) je prirođena oralna anomalija jezika koja uzrokuje smanjenu pokretljivost jezika. Javlja se u 2-4% djece, a neki autori navode prevalenciju od čak 10% djece.

Rijetko, kratka resica ne predstavlja nikakav problem i prolazi bez ikakvih teškoća. Rast i razvoj organizma dovode do spontane rezolucije stanja te pojedinci nauče kompenzirati nedostatnu pokretljivost jezika. Međutim, kao posljedica kratkog podjezičnog frenuluma kod beba može nastati problem sa sisanjem, a kao posljedica kratkog i ograničenog frenuluma kod starije djece javlja se problem sa artikulacijom. U slučajevima kada je ova anomalija jako izražena, može znatno otežati ishranu te se preporučuje jednostavni kirurški zahvat s ciljem prevencije takvih teškoća.

Kratak frenulum u dojenčadi

Indikacija koje mogu uputiti na pojavu skraćenog frenuluma ima nekoliko. Jedan od pokazatelja je zasigurno teže probijanje jezika gdje tijekom dojenja beba ulaže povećane napore jer jezik ne ide dovoljno naprijed. Time u novorođenčeta nastaju smetnje prilikom sisanja, a kod majke se pojavljuju bolovi u dojci ili grudima, za vrijeme i nakon dojenja.

U kliničkoj slici često su prisutni i simptomi:

  • Dijete je plačljivo, razdražljivo ili uznemireno, čak i nakon hranjenja.
  • Zbog nemogućnosti pravilnog sisanja beba se brzo umara i nakon 1-2 minute odbija dojku ili zaspe na njoj prije nego je dovoljno pojela.
  • Dolazi do slabog povećanja tjelesne mase ili pak gubitka mase.
  • Kako bi donekle nadoknadila problem s pokretljivošću jezika, beba koristi vilicu umjesto jezika. Plitkim hvatom ona zapravo grize dojku i koristi usne za njeno sisanje, a to dovodi do skidanja s dojke, coktanja i lošeg kontakta s dojkom.

Kratak frenulum u djece starije dobi

Uzrok nepravilnog izgovora u djece starije dobi može biti organski (odstupanje u građi ili funkciji organa za artikulaciju), a jedan od organskih uzroka koji može utjecati na nepravilan izgovor je kratka podjezična resica. Kod neke djece kratak frenulum u dojenačkoj dobi ne predstavlja problem, no u kasnijoj dobi, zbog intenzivnog rasta alveoralne kosti u visinu, očituje se u teškoći izgovora pojedinih glasova zbog nemogućnosti podizanja jezika na nepce. Ova teškoća ponajviše se očituje prilikom izgovora glasova R i L, ali smetnje se očituju i prilikom izgovora suglasnika S, Z, T, D, Č i Ž.

Dijagnostika i postoperativni oporavak

Glavna karakteristika kratkog frenuluma je potpuno ili djelomično srastanje jezika sa dnom usne. Dijagnostički kriteriji kojima se može dokazati prisutnost kratkog frenuluma su razni. Najčešća i najjednostavnija metoda bazira se na stupnju mobilnosti samog jezika (mogućnost dodirivanja gornjih zubi i gornje usne vrhom jezika, pomicanjem jezika u jednu i drugu stranu, plaženja jezika). Na osnovu pregleda usne šupljine logoped može pretpostaviti hoće li kod djeteta biti potrebna kirurška intervencija ili je moguće uvježbati podizanje jezika i bez zahvata. Zahvat se najčešće vrši u ambulantnim uvjetima uz lokalnu anesteziju. Nakon zahvata potrebno je posvetiti vrijeme postoperativnim vježbama koje služe za učenje novih mišićnih pokreta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)