Logopedija na zraku – aktivnosti za poticanje jezično-govornog razvoja u prirodi

Logopedi - novosti Roditelji Roditelji - novosti Za logopede

Sve topliji sunčani dani vuku nas vani u prirodu, pa zašto ih ne iskoristiti za obilježavanje Dana planeta Zemlje uz aktivnosti kojima potičemo jezični razvoj?

Kako? Donosimo u nastavku!

  • Posadite biljku

Odaberite s djetetom neke sjemenke (ili jednostavno uzmite sjemenke graha) i zajedno ih posadite prateći upute. Ovisno o djetetovoj dobi i stupnju razvoja, možete pratiti upute s pozadine pakiranja ili stvoriti vlastite, prilagođene upute s jednostavnim rečenicama ili ilustracijama. Ovom aktivnosti radimo na praćenju redoslijeda, pažnji, a potencijalno i vještinama čitanja. Tijekom sadnje potičite dijete na razgovor, pitajte ga pitanja poput Što sada trebamo? Što smo to sad napravili? Zašto trebamo zaliti sjeme?

  • Učite kategorije uz mjehuriće

Ponesite sa sobom balončiće od sapunice i puhnite da biste započeli igru. Djetetov zadatak je imenovati što više pojmova iz određene kategorije (npr. životinje, odjeća, zanimanja…) dok svi balončići ne puknu. Da biste igru učinili dinamičnijom, možete izmjenjivati uloge i igru pretvoriti u natjecanje. Zapisujte tko je imenovao koliko pojmova u svakoj rundi i na kraju zbrojite konačan rezultat. Za predškolce ovu igru možemo pretvoriti u aktivnost za razvoj fonološke svjesnosti te im dati zadatak da, umjesto kategorija, moraju imenovati riječi na određeno početno slovo.

  • Prepričavajte uz spomenar

Isplanirajte zanimljiv dan u prirodi i fotografirajte što ste radili, vidjeli, gdje ste bili… Isprintajte slike i u bilježnicu zajedno s djetetom napravite spomenar kako biste zapamtili taj dan. Pomozite djetetu zalijepiti slike po redu, a zatim povedite razgovor postavljajući pitanja poput Što smo prvo radili? Tko tamo živi? A gdje smo poslije išli? Potaknite dijete da uz pomoć spomenara i drugim bliskim osobama priča o zanimljivom danu, a spomenar može postati vaša nova slikovnica kojoj ćete se opet vraćati.

  • Grafomotorika uz kamenje

Često su upravo najjednostavnije aktivnosti djeci najzanimljivije. Otiđite s djetetom u prirodu i dajte si zadatak naći najljepše kamenje. Zatim pripremite tempere ili vodootporne flomastere i mašti na volju! Tko će najljepše ukrasiti svoje kamenje? Osim grafomotorike iskoristite ovo za poticanje ekspresivnog jezika. Povedite razgovor o tome kako sada, recimo, stvarate svemirsko kamenje te pitajte dijete S kojeg planeta dolazi ovo kamenje? Tko tamo živi? Ima li ovo kamenje neke čarobne moći?