Mia i Mama – Palačinke

Mia i mama

Sad kad su završile maškare i krafne vraćamo se jednoj od Mijinih omiljenih namirnica: njihovom veličanstvu palačinkama. Prošle godine kad sam je za rođendan pitala što želi rekla mi je kako želi palačinke. Pitala sam par puta i svaki put dobila isti odgovor. Nakon par puta sam joj valjda dosadila pa je otišla na Youtube i našla pjesmicu Palačinke (može pronaći određenu pjesmu iako ne piše…ne pitajte me kako). Tako da je ona uistinu htjela samo palačinke. S vremenom je subota postala naš dan za palačinke. Svake subote ujutro to je Mijin doručak. I kako stvari stoje, neće se ubrzo mjenjati. A to međuostalim znači kako je subota ujutro odlična prilika za komunikaciju. Mia i ja većinom koristimo komunikator, ali ponekad joj napravim i komunikacijske ploče (moj slobodni prijevod, na engl. asistive language display). Komunikacijske ploče imamo stalne i povremene. Stalne su u kupaoni, sobi i dvorištu, a povremene za određene aktivnosti.

Za ovu priliku napravila sam komunikacijsku ploču o palačinkama. Možete je preuzeti, isprintati i plastificirati ili ukoliko nemate plastifikator možete je ubaciti u plastičnu košuljicu.

 
[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””][symple_button url=”https://logoped.hr/wp-content/uploads/2021/02/Palačinke.pdf” color=”green” size=”default” border_radius=”3px” target=”self” rel=”” icon_left=”” icon_right=””]Preuzmi komunikacijsku ploču[/symple_button][/symple_box]
 
Sada kada imate spremnu ploču vrijeme je za palačinke. Pripremite sve što vam treba i sjetite se da osim što radite palačinke usput modelirate. Ovaj izraz znači da pokazujete djetetu kako se služiti komunikacijskom pločom. Ništa ne zahtjevate od djeteta. Kako bi to u praksi izgledalo? Tako da dok radite kad god imate mogućnost upotrijebiti neku riječ koja se nalazi na komunikacijskoj ploči pokažete na nju. I to je to. Ništa prezahtjevno ni za vas ni za dijete.

Evo primjeri nekih rečenica koje možete izgovoriti. Riječi koje su pisane tiskanim slovima su one za koje imate simbole na ploči.

 • uzeti ćemo ZDJELU i STAVITI JAJA u nju
 • DODAT ćemo VODE – dobro PROMIJEŠATI
 • sada možemo DODATI MLIJEKO
 • OPET TREBAMO dobro PROMIJEŠATI
 • DODAT ćemo BRAŠNO
 • OPET PROMIJEŠATI
 • STAVIT ćemo ULJE na TAVU
 • DODAJ mi KACIOLU (ili koju god riječ koristite za to; pajić, šeflju, kutljaču…)
 • IZLIT ćemo TIJESTO na TAVU
 • TREBAMO JOŠ VODE/MLIJEKA/BRAŠNA
 • TREBAMO OKRENUTI PALAČINKU
 • PALAČINKA je GOTOVA
 • PALAČINKE su ZAGORENE
 • PALAČINKE su JOŠ VRUĆE
 • NAMAZAT ćemo PALAČINKU NUTELLOM/LINOLADOM/MARMELADOM
 • PALAČINKA je UKUSNA

Iako se možda na prvi pogled jedna stranica simbola ne čini puno, ipak imate mnogo mogućnosti za razgovor. Ali to ne znači da trebate modelirati sve riječi koje sam napisala velikim slovima. Odaberite par i njih se držite.
Ako vam se u kuhinji to ne čini zgodno, možete probati iskoristiti neki crtić uz koji možete isto tako modelirati. Sad mi na pamet padaju dva koja Mia voli…jedan su Teletubbisi gdje djeca peku palačinke, a drugi je Peppa Pig gdje ih isto peku.

Crtići i interakcija

Možete gledajući crtić i komentirati. Iako se crtići većinom navode u negativnom kontekstu, meni su odličan alat za rad. Zajedno gledamo crtiće i komentiramo. Mia je sad to usvojila kao normalnu pojavu tako da kad gleda neki crtić komunikator je uz nju i komentira. Jučer je gledala neki i došla mi je reći da morskog psa boli zub i da je trava u vodi. Pa smo odmah uvele pojam morska trava. Proširile smo rječnik. S obzirom na to da meni morska trava ne znači baš ništa, ne znam kad bi ja to njoj iskomentirala, ali sad ona ima priliku to reći! a A poznavajući Miju sad ću par dana slušati redovito o morskoj travi. Navečer smo čitale Roarya i na slici mi je pokazala ‘morsku travu’. Neku biljku koja u slikovnici izgleda kao morska trava.
Za kraj vam stavljam linkove na crtiće koje sam spomenula i želim vam sretno modeliranje. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)