Mucanje kod odraslih

odrasli

Mucanje, odnosno netečnost u govoru, definira se kao poremećaj tečnosti govora. U većini slučajeva počinje između druge i šeste godine života te je četiri puta češći kod muškaraca. Ako govorimo o odrasloj populaciji, možemo reći kako postoje tri skupine odraslih ljudi koji mucaju.
Oni koji su čekali da mucanje “samo prođe”, oni koji su u djetinjstvu bili uključeni u neku od terapija, ali nisu postigli željeni učinak i oni koji su bili uključeni u logopedsku terapiju uz čiju su pomoć uspješno pronašli tehnike i uspjeli prevladati svoje mucanje.

Još uvijek postoje mišljenja kako je poslije djetinjstva prekasno pokušavati mijenjati nešto u svom životu. Zastupljeno je i mišljenje kako osoba koja nije prevladala svoje mucanje do odrasle dobi nikada neće moći u potpunosti riješiti taj problem. Međutim, mnoge odrasle osobe koje su se posvetile svome mucanju dokazuju kako se uz samodisciplinu, zalaganje i rad na sebi, mucanje može svesti na govor koji ne skreće pažnju, kojim se u svim govornim situacijama može izraziti svoje mišljenje, emocije ili želje i govor koji je prilagođen svim životnim situacijama. Naravno da uvijek i svugdje u životu postoje neke stresne situacije koje mogu narušiti postignutu fluentnost odnosno tečnost govora kod odraslih osoba. Stoga se preporučuje da osoba koja muca što bolje upozna vlastiti fluentan i nefluentan govor te osjećaje i misli koje ga prate.

Upravljajte svojim mucanjem, umjesto da ono upravlja vama i uvijek nastojte :

  • Govoriti polaganije, promišljeno i oprezno.
  • Započnite govor laganim i opuštenim pokretima usana i čeljusti.
  • Prestanite izbjegavati riječi ili ih zamjenjivati, radije se opustite i sporije izgovorite riječ koju ste namjeravali.
  • Održavajte prirodan kontakt očima sa sugovornikom.
  • Promatrajte se i uočite koja nepoželjna ponašanja činite dok mucate pa ih pokušajte izbjegavati.
  • Zapamtite da je vaš cilj govoriti tečnije, a ne – savršeno.
  • Recite svojim sugovornicima da mucate, ne sramite se. Bit će lakše i vama i njima.
  • Ne dozvolite tjeskobi i napetosti da djeluju na tečnost vašeg govora.

Nadamo se kako će savjeti pomoći, a za sve ostale teškoće i nedoumice, obratite se stručnjaku odnosno logopedu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)