Disfagija

[vc_section][vc_row][vc_column width=”1/1″][minti_spacer][vc_column_text]Disfagija je termin za teškoću gutanja, točnije stanje u kojemu je potrebno više vremena i napora da hrana i tekućine prođu put od usta do želuca. U nekim slučajevima gutanje izaziva bol ili je pak onemogućeno. Naziv „disfagija“ dolazi od grčki korjen dys (teškoća, poremećaj) i phagia (jesti). Može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešća je kod osoba starije dobi.

Disfagija ukazuje na problem sa ždrijelom ili jednjakom, mišičnim cijevima koje provode hranu od usta do želuca. Mišići vrata i jednjaka se stišću i kontrahiraju, i tako prenose hranu i tekućine od usta do želuca, međutim katkad u tom prijenosu postoje problemi. Povremene teškoće gutanja, koje mogu nastati pri prebrzom gutanju ili gutanju nedovoljno prožvakane hrane, ne spadaju pod disfagiju. Disfagija je perzistentna teškoća koja zahtijeva medicinski tretman.[/vc_column_text][minti_spacer][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column width=”1/2″][minti_headline font=”font-special” size=”fontsize-m” weight=”fontweight-600″ transform=”transform-uppercase” align=”align-left”]Simptomi[/minti_headline][vc_column_text]Simptomi povezani s disfagijom su:

 • otežano gutanje krute hrane i/ili tekućina
 • nesposobnost gutanja
 • osjećaj „zapinjanja“ hrane u grlu ili prsima
 • osjećaj “stezanja” u grlu ili prsima
 • vraćanje hrane i/ili tekućine u grlo nakon gutanja (regurgitacija)
 • kašljanje/gušenje tijekom ili neposredno nakon gutanja
 • bol pri gutanju (odinofagija)
 • gubitak težine zbog nedovoljnog unosa hrane i/ili tekućine
 • osjećaj dehidratacije zbog nedovoljnog unosa tekućine
 • slinjenje
 • promuklost

[/vc_column_text][minti_spacer][/vc_column][vc_column width=”1/2″][minti_headline font=”font-special” size=”fontsize-m” weight=”fontweight-600″ transform=”transform-uppercase” align=”align-left”]Pozvati doktora ako …[/minti_headline][vc_column_text]

 • Ako Vam se teškoće gutanja javljaju često ili su praćene gubitkom težine, regurgitacijom ili povraćanjem.
 • Ako pri gutanju imate problema s disanjem, ili osjećate kao da Vam nešto blokira disanje, potrebno je potražiti hitnu liječniku pomoć!
 • Ako ne možete progutati jer osjećate da Vam je hrana „zapela“ u grlu ili prsima, potrebno je potražiti hitnu liječniku pomoć!

[/vc_column_text][minti_spacer][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Uzroci teškoća gutanja variraju, a vrsta tretmana ovisi o uzroku. Gutanje je složena neuromuskularna aktivnost i na njega utječu mnogi procesi. Gutanje započinje kao voljan proces i odvija se u nekoliko faza. Prva faza, oralna faza, je u najvećoj mjeri voljna, dok su ostale faze refleksne. Ovisno o tome koja faza gutanja je narušena, razlikujemo dvije vrste disfagije.

OROFARINGEALNA DISFAGIJA dovodi do teškoće prijenosa hrane od usta do jednjaka. Oralna razina podrazumijeva žvakanje (usitnjavanje hrane u konzistentnu masu pogodnu za gutanje, zvanu bolus), pripremu i prijenos bolusa od usana do ždrijela (farinksa). Faringealna razina podrazumijeva prijenos bolusa do jednjaka.

EZOFAGEALNA DISFAGIJA, koja nastaje pri oštećenoj funkciji jednjaka, dovodi do teškoće prijenosa hrane kroz jednjak u donji digestivni trakt. Funkcija jednjaka slabi sa starenjem. Normalne promjene kod starenja uključuju slabljenje sfinktera i muskulature jednjaka, a zbog raznih drugih bolesti, disfagije su često sekundarni problem.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Katkada nije moguće odrediti točan uzrok disfagije. Faktori rizika za razvoj disfagije su starenje i određena zdravstvena stanja. Uzroci disfagičnih teškoća mogu biti:

 1. Neurološki uzroci (moždani udar, ozljede glave, cerebralna paraliza, Parkinsonova bolest, Huntingtonova bolest, poremećaji perifernog živčanog sustava, myastenia gravis, amiotrofična lateralna skleroza, multipla skleroza, itd.)
 2. Infekcije u orofacijanom području
 3. Tumori i malignomi u predijelu vrata i glave
 4. Specifični poremećaji
 5. Anatomske nepravilnosti
 6. Farmakološki uzroci
 7. Psihogeni uzroci

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][minti_spacer][vc_column_text][symple_testimonial by=”Izvori literature” fade_in=”false”]Prevedeno i prilagođeno s Internet stranica klinike Mayo1 i WebMD2 1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dysphagia/basics/definition/con-20033444 2. http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/difficulty-swallowing-dysphagia-overview#1 [/symple_testimonial][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]