Postavi zdrave temelje za odnos s ekranima – Koliko i kada gledati crtiće?

Roditelji sa svrhom

Bill Gates, jedan od osnivača Microsofta, nedavno je izjavio kako ne dopušta svojoj djeci da posjeduju mobitel do njihove četrnaeste godine. Danas smo suočeni sa toliko mišljenja o djeci i ekranima, a ovo je samo jedno od njih. Ipak, ostaje pitanje: ‘Kako izgraditi zdrav odnos djece i ekrana?’. Zdrav odnos s ovim tipom medija podrazumijeva mnogo elemenata, a u današnjem tekstu pričamo o konkretnim savjetima KOLIKO i KADA gledati.
 
Prije nego što krenemo htjela bih naglasiti da ne budeš prestrog/a prema sebi bez obzira u kakvom je odnosu tvoja obitelj s ekranima. Uvijek se možemo prilagoditi kada dobijemo nova saznanja i ja sam uvjerena da svi mi radimo najbolje što možemo u datom trenutku. Možda već znaš i prakticiraš sve što ću napisati u nastavku. To je odlično! Ako nije – isto super, u slučaju da ti ono što piše ima smisla, sada je dovoljno dobar trenutak kao i bilo koji drugi da idete u tom smjeru. Pa krenimo 🙂
 
Pod ekranima/zaslonima se misli na provođenje vremena s mobitelom, tabletom, televizijom, video igricama, kompjuterima i prenosivom tehnologijom poput ‘pametnih’ satova ili naočala.
 
Provođenje vremena pred ekranom može imati benefite za djecu, ali može biti i suprotno. Da bi dobili maksimum iz ovog sredstva moramo znati kako rukovati zaslonima i kako ih iskoristiti u svoju korist. Ovdje je važno uzeti u obzir i smjernice za to koliko i kada gledati u ekran.
 
KOLIKO
Gledanje u ekran za djecu mlađu od 18 mjeseci nije preporučeno.
Za djecu između 18 i 24 mjeseca preporučuje se vrlo kratko upoznavanje djece s ekranima do pola sata.
Za djecu između 2 i 5 godina preporučuje se maksimalno 1h gledanja u ekran dnevno, gledanje u ekran preko 2 sata dnevno smatra se pretjeranim gledanjem u zaslon i nosi ranije opisane rizike.
KADA 
 Preporučuje se da se ekrani izbjegavanju što je više moguće

  • kod obroka
  • minimalno jedan sat prije spavanja
  • tijekom obiteljskih druženja
  • da se dijete smiruje (osim u izvanrednim situacijama poput u bolnici ili u avionu, kontinuirano smirivanje djeteta sa ekranima može dovesti do nesposobnosti djeteta da regulira svoje emocije)

 
Ako te zanimaju detaljnije ove odrednice svoje znanje možeš proširiti čitajući tekst: Savjeti za djecu i gledanje ekrana (koliko, kada, što i kako gledati).
Rastimo zajedno,
Antonella
Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)