Selektivni mutizam

Roditelji - novosti Učitelji - novosti Za logopede

Selektivni mutizam je poremećaj poznat već dugi niz godina, ali je kroz povijest bio različito terminološki svrstavan. Dijagnosticira se najčešće u djetinjstvu i prema tome je bio svrstan u grupu poremećaja  koji se obično prvi put dijagnosticiraju u dojenačkoj dobi, djetinjstvu ili adolescenciji sve dok 2013. nije određen kao anksiozni poremećaj.

Ni danas nije u potpunosti objašnjen mehanizam i razlog nastanka, ali neke stvari su nam ipak poznatije. Istraživanja pokazuju kako se SM javlja kod 2-18/10 000 djece, a novija istraživanja pokazuju kako je češći kod djevojčica . Selektivni mutizam je heterogeni poremećaj što znači da obuhvaća niz simptoma različitih uzroka. Iako postoji veza s nasljeđem, ne možemo ne uzeti u obzir i utjecaj okoline u nastanku poremećaja. Češće se javlja kod djece koja dolaze iz obitelji etničkih manjina, dvojezičnih obitelji te obitelji kod kojih je netko od članova  već imao navedeni poremećaj.

Najčešća dob pojavljivanja veže se uz prijelaze u djetetovom životu- između 3. i 5. godine ili u vrijeme polaska u školu.  Iako djeca sa SM pokazuju različita obilježja, neka od njih se ponavljaju i češće su uočljiva, kao na primjer ustrajanje u šutnji s odraslim osobama (ponekad i djecom) van svog doma i razvoj negovornih tehnika kako bi dobili ono što žele. Takva djeca djeluju stidljivo i osjetljivo, ali i oprezno i tvrdoglavo, što kod odraslih često izaziva ljutnju i frustraciju.

Vrste selektivnog mutizma

S obzirom na različite uzroke i simptome, poremećaj možemo svrstati u četiri podtipa:

1) Simbiotički mutizam za koji je karakterističan simbiotički odnos s bliskom odraslom osobom, i podređeni, ali manipulativni odnos s drugima

2) Mutizam kao govornu fobiju obilježavaju ritualizirana ponašanja i strah od vlastitog glasa

3) Reaktivni mutizam kojeg označavaju povlačenje u sebe i depresija koji se povezuju s nekom traumom

4) Pasivno-agresivni mutizam kojeg obilježava upotreba šutnje kao „oružja“ i neprijateljski stav

Nakon postavljene dijagnoze, postavlja se pitanje tretmana. Roditelji često ne vide problem jer njihovo dijete u obiteljskom okruženju ne prestaje pričati te iz tog razloga oni smatraju kako djetetu nije potreban tretman. Međutim, nakon uočavanja problema, bitno je što ranije krenuti s intervencijom. Istraživanja su potvrdila kako je snaga tretmana veća ukoliko se on počne u ranijoj dobi i u što kraćem vremenu nakon postavljanja dijagnoze! Stoga, ukoliko uočavate slično ponašanje kod vašeg djeteta, bitno je na vrijeme se obratiti stručnoj osobi koja će vas uputiti u daljnje korake prema zajedničkom cilju.

Napisale: Anđela Bučević i Ana-Marija Dragičević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Selektivni mutizam

Selektivni mutizam, prema petom izdanju priručnika (DSM-V, Američka psihijatrijska udruga, 2014), spada pod skupinu anksioznih poremećaja.

Djeca pokazuju veoma različita ponašanja, ali se neka obilježja ponavljaju:

  • Djeca perzistiraju u šutnji s određenim odraslim osobama (ili djecom) izvan svog doma
  • Razvijaju neverbalne strategije za realizaciju svojih potreba i da postignu što žele
  • Djeluju stidljivo i osjetljivo, ali i oprezno i tvrdoglavo
  • Kod odraslih izazivaju jake osjećaje ljutnje i frustracije

Kombinacija uzročnih čimbenika dovodi do različitih slika poremećaja . Većina studija pokazuje incidenciju između 2-18 na 10 000 osoba, a znatno veća učestalost javlja se u djevojčica. Selektivni mutizam najčešće se javlja između 3 i 5 godina ili u vrijeme polaska u školu; povezan je s prijelazima u djetetovom životu.

  • Iako neki uzroci mogu biti povezani s nasljeđem (npr. strašljivost, zakočeni temperament), uvijek postoji i transmisija tih obilježja kroz okolinski (odgojni) utjecaj.

Porijeklo problema je obično u vrlo ranom djetinjstvu, a intervenira se u školsko doba što je kasno! Ako dijete ne govori 2-3 mjeseca, to je trenutak kada treba otvoreno porazgovarati sa stručnjakom!!

Osnovni čimbenik u donošenju odluke za intervenciju treba biti procijenjeni učinak selektivnog mutizma na sve aspekte djetetovog razvoja – osobito na sposobnost djeteta da se potpuno uključi u socijalne i edukacijske interakcije u vrtiću odnosno  školi (Powell i Dalley, 1995).