Važnost tjelesne aktivnosti za razvoj djeteta

Nekategorizirano Roditelji Roditelji - novosti


Svjedoci smo kako je posljednjih nekoliko godina incidencija djece s govorno- jezičnim poremećajima i teškoćama u komunikaciji u porastu. Logopedi koji rade u sustavima zdravstva, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja preopterećeni su brojem djece s teškoćama, a liste čekanja u sustavu zdravstva penju se i do godine dana.
Porast broja djece s teškoćama struka objašnjava sve češćim korištenjem mobilnih uređaja, videoigara i televizije u ranom razvoju djece te nedovoljnim razvojem motorike u djece. Ritam i način života rapidno se mijenjaju pa mnogi roditelji nakon dolaska s posla u kasnim poslijepodnevnim satima pribjegavaju jednostavim metodama umirivanja djece uz crtane filmove. Zbog toga su današnja djeca sve više vezana uz vizualni kanal, a sve manje koriste govor i jezik.

Tjelesna aktivnost i razvoj govora

Tjelesna aktivnost, odnosno tjelesno vježbanje za dijete predškolske dobi jedan je od važnih poticaja njegova rasta i razvoja, stoga je veoma važno djeci osigurati dovoljno kretanja, izabrane tjelesne vježbe i vježbanje po mjeri. Poticanje djece na kretanje ima višestran utjecaj. Ono razvija njegova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.
Djeca imaju u sebi instinktivnu potrebu za kretanjem koju ne treba sputavati jer upravo ti instinkti tjeraju djecu na kretnje i pokrete koji razvijaju moždane funkcije. Kronični manjak fizičke aktivnosti uzrokuje devijacije u tijeku normalnog rasta i razvoja. Upravo neaktivnost je razlog smanjenog uspostavljanja sinapsi između neurona u moždanom tkivu i slabljenja već uspostavljenih. Veliki broj djece danas dolazi na savjetovanja kod logopeda zbog govornih mana. Često takva djeca imaju i drugih poteškoća poput nepravilnog držanja tijela, loše ravnoteže, nerazvijene grube i finu motorike, loše koordinacije pokreta.  Istraživanja podupiru ovakvu povezanost, ukazujući na važnost kretanja i igre u prirodi u djece preškolske dobi.
Prema WHO (Global Recommendations on PhysicalActivity for Health) djeca trebaju akumulirati najmanje 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno. Poželjno je da se dijete dnevno kreće barem sat vremena i da ne provodi sat vremena u komadu mirujući. Naravno, to ne uključuje spavanje.
Roditeljima, stoga, stručni savjet:
Kapu na glavu, čizmice na noge i u najbliži park!
 
Izvor:
https://repozitorij.kif.unizg.hr/islandora/object/kif%3A49/datastream/PDF/view

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)