ZAŠTO JE SENZORNA IGRA VAŽNA I KAKO JU POTAKNUTI? SENZORNA KUTIJA

Materijali za rad Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti Učitelji - novosti Za logopede

Djeca su istraživači po prirodi i omiljena aktivnost im je upoznavati svijet oko sebe. Upravo je to u srži koncepta senzorna igra – igre koja stimulira djetetova osjetila. Ona je posebno važna u ranom djetinjstvu kada je djetetov mozak najplastičniji, tj. najspremniji na upijanje podražaja, periodu u kojem nastaju novi živčani putovi, učvršćuju se već postojeći i propadaju oni koji se ne koriste. U  tome važnu ulogu ima upravo senzorna igra jer kroz nju dijete razvija svoja osjetila, ravnotežu, finu i grubu motoriku, koordinaciju, socijalne, kognitivne, pa i jezične vještine.

Djeci želimo omogućiti maksimalno učenje u tom zlatnom, ranom periodu djetinjstva. Kako? Dobre vijesti su da djeca prirodno gravitiraju aktivnostima kroz koje će stimulirati osjetila (npr. ljuljačke, penjalice, skakanje po sofi…),ali zašto ne bismo otišli korak dalje i djetetov prostor za igru promišljeno dizajnirali na način koji podržava senzornu igru? Na kraju krajeva, djeca danas odrastaju okružena ekranima i dvodimenzionalnim podražajima više nego ikad prije te malo planiranja dječje okoline ne bi škodilo.


Jedan od načina za to su senzorne kutije.

Senzorna kutija je upravo to što naziv kaže – kutija ispunjena raznim zanimljivim materijalima i stvarčicama koje će okupirati sva djetetova osjetila. Razlikuju se od drugih dječjih igara i uradi-sam projekata jer nemaju završetak ili krajnji cilj koji dijete treba postići – njihov cilj je ,,puko” istraživanje i senzorička igra. Ipak, djeci su često puno zanimljivije od drugih igračaka. Iznenadit će vas koliko će im dugo zaokupirati pažnju nešto naizgled toliko jednostavno i obično.

Senzorne kutije odlične su i za djecu koja imaju teškoće senzornog procesiranja i senzorne integracije, a posebno su popularne među djecom s poremećajem iz spektra autizma.

Kako napraviti senzornu kutiju?

Prvo i osnovno, pronađite dobru plastičnu kutiju (s poklopcem, kako biste si olakšali pospremanje). Zatim odaberite materijal koji će vam služiti kao baza poput riže, zobenih pahuljica, umjetne trave, sitne tjestenine, leće, vode ili pijeska, a ako se osjećate kreativno i želite dodatan vizualni aspekt možete ih i obojati. Možete ih odabrati i više odjednom. Odabir baze je individualan i savjetujemo da uzmite u obzir sigurnosne aspekte, djetetov karakter, i okolinu u kojoj će se kutija koristiti.

Kutiju potom ispunite raznim zanimljivim stvarčicama, točnog recepta nema. Odaberite predmete različitih tekstura, težina, oblika, gustoća, boja… Puno predmeta moći ćete pronaći u vlastitom domu. Razmislite kakvi su predmeti vašem djetetu najzanimljiviji, a ako je dijete uključeno u terapiju svakako će vam vaš logoped ili rehabilitator moći dati dobar savjet.

Evo nekih prijedloga:

 • plastične kantice, lopatice, šalice
 • igračkice figurice (autići, životinje…)
 • kockice i loptice
 • žlice
 • ogledalo
 • pinceta
 • četka
 • šuškalica
 • predmeti grube i mekane teksture
 • fidget spinner…

Možete otići i korak dalje i nabaviti posebno dizajnirane igračke za senzornu stimulaciju poput onih koje proizvodi INC. U njihovoj trgovini možete ciljano odabrati igračke za taktilnu, vizualnu, auditivnu ili olfaktornu stimulaciju, i mnoge druge kategorije poput grube motorike, masaža i vibracija, razvoj fokusa i još mnogo toga. Osim što nude igračke koje ciljano stimuliraju pojedina osjetila, specijalizirani su za dizajniranje, opremanje i instalaciju senzornih soba

U suradnji s njima pripremili smo vam posebnu nagradnu igru, stoga bacite pogled na Instagram profil 😊.

Kako ju iskoristiti za poticanje jezika i govora?

 • Opisujte oblike, boje, teksture, veličine i ostala obilježja predmeta
 • Pričajte o predmetima o kutiji, povežite ih sa stvarnim životom, na što vas podsjećaju? Možda ćete se u igri s plastičnim figuricama prisjetiti posjeta u Zoološki vrt ili bakinoj farmi.
 • Prepričavajte priče. Možete s predmetima u kutiji izmisliti vlastitu ili odigrati neku već poznatu priču. Zavisno o djetetovom razvojnom stupnju, vi možete pričati dok ono pomiče figurice ili obratno, ili primjerice zajedno rekonstruirajte igrokaz.
 • Punite, praznite, pretačite, premještajte i mjerite bazu kanticama i lopaticama učeći koncepte vezane za količinu poput puno i prazno. Možete uvesti i neku priču, primjerice kuhate kavu ili gradite kuću.
 • Davajte djetetu upute u sklopu igre i radite na praćenju uputa i slušnom razumijevanju
 • Učite prijedloge (sakrijte figuricu duboko u pijesak, iza lopte, na loptu…).

Ideje su nepresušne, zato mašti na volju i sve bogato popratite jezikom. Kroz sve ove aktivnosti imate priliku modelirati jezik. Primjerice ako dijete kaže gramatički nepravilan oblik poput ,,Lopta je u pijesak”, nemojte naglašavati djetetovu pogrešku već samo recite ,,Da, lopta je u pijesku”. Iskoristite ovo i za proširivanje djetetovih iskaza, pa tako ako dijete kaže ,,lopta vi obogatite iskaz s: ,,Da, pijesak! Zeeelena lopta! To je zelena lopta”.

Zašto je još korisna?

 • Razvoj fine motorike – Taktilnom igrom s malim predmetima dijete će osnaživati vještine fine motorike.
 • Kognitivni razvoj – Osim što same po sebi jačaju pažnju, kutiju možete iskoristiti za aktivnosti poput razvrstavanja predmeta po boji, veličini ili mjerenje količina.
 • Smirujući utjecaj – Djeci kojoj podražajima prezasićena okolina predstavlja izazov, senzorna kutija može biti sigurno mjesto, pružiti im predmete koji će ga smiriti i pomoći u samoregulaciji.
 • Socijalne vještine – ako se s kutijom igra više djece, dobivaju priliku i za razvoj socijalnih vještina kroz čekanje svog reda, suradnju, dogovaranje i komunikaciju.

IZVORI

Jordan, C., & Juber, M. (n.d.). Sensory bins for children: What are the benefits?. WebMD. https://www.webmd.com/parenting/what-is-sensory-bin-children

INC. Kontakt. INC. (2022). https://inc.hr/pages/kontakt

Salus University Health, Occupational Therapy Institute. (2021). Six Developmental Benefits of Sensory Bins. Six developmental benefits of sensory bins. https://www.salusuhealth.com/news/2021/03/six-developmental-benefits-of-sensory-bins.html#:~:text=Sensory%20bins%20can%20support%20cognitive,practice%20with%20counting%20and%20spelling