Zašto je važno i kako poticati razvoj fine motorike?

Odgojitelji Roditelji - novosti

Igra je vrlo važan dio djetinjstva, a upravo putem igre u mlađoj dobi djeca uče vještine potrebne za kasniji razvoj. Putem igre djeca istražuju i razvijaju grubu motoriku koja je temelj za razvoj one precizne – fine motorike. Pod pojmom grube motorike podrazumijevamo kretanje cijelog tijela koje kod djece počinje puzanjem, hodanjem i skakanjem.

Dijete koje se dovoljno istrčalo lakše će naučiti vezati vezice na cipelama ili primjerice naučiti pisati. U školi će također moći pratiti vršnjake u tjelesnom odgoju, ali i bolje se koncentrirati, brže reagirati i imati više samopouzdanja. Te vrline će pomoći djetetu u boljem rastu i razvoju.

No što je s finom motorikom? Jeli ona doista toliko važna i zbog čega? Fina motorika je sposobnost stvaranja  preciznih sitnih pokreta  rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka.  Fina motorika se razvija rastom – od početnih nespretnih pokušaja djeteta da samostalno koristi žlicu, pokreti ruke tj. šake s vremenom postaju precizniji, sve do trenutka kad dijete može uzeti olovku i kontrolirati je.
No osim povezanosti grube i fine motorike, važno je istaknuti povezanost fine motorike i razvoja govora. Djeca svoju spoznaju o svijetu i nove riječi uče i putem osjeta odnosno fine motorike. Djeca kod koje potičemo finu motoriku kroz rad s različitim teksturama, veličinama ujedno uče obilježja tih predmeta pa tako za led znaju da je hladan, orah mali, a lopta okrugla i velika. Djeca onda takve riječi odnosno pridjeve razumiju te pohranjuju u svoj receptivni rječnik, a kasnije i produciraju.
Kako ćemo poticati finu motoriku?
Vrlo jednostavno – uz pomoć svakodnevnih stvari koje pronađemo u kuhinji, ladicama s gumbima ili pak tatinim radionicama i kutijama s alatom. Evo nekoliko primjera!

Striček gumb i teta pinceta

Izvor: Logoped.hr

Ova aktivnost vrlo je jednostavna! U ladici pronađite gumbe i jednu poveću pincetu kako bi je dijete lakše uhvatilo prstima. Važno je da dijete pincetu uhvati palcem i kažiprstom (tzv. pincetni hvat) pa da gumbe prebacuje s jedne hrpe na drugu ili iz jedne čaše u drugu. Ako je djetetu teško s gumbima, za početak možete pokušati s kuglicama vate ili lopticama od vune, što god vam je na raspolaganju.

Majstor Jura i matice

Za ovu aktivnost zavirite u tatinu radionicu ili kutiju s alatom te pronađite vijke i matice. Ako je otac spretniji možete u jednoj dasci izbušiti rupe te provući vijke na koje će dijete zavidati matice, a mogu poslužiti i šarafi bez postolja. Pokušajte pronaći vijke i matice različitog promjera (debljine) kako biste vježbali hvat s različitim debljinama. Neka dijete s jednog vijka skida matice, a na drugi ih postavlja. Matice možete i pobojati u različite boje te uz slaganje vježbati prebrojavanje. Mogućnosti je bezbroj!
Perlice i šarene narukvice

Za ovu aktivnost možda ćete trebati nabaviti ukrasne perlice, ako ih nemate doma, a umjesto njih može poslužiti i tijesto “pužići” (s rupom) – šareno obojeno! Na čvršću špagu dijete niže perlice pri tome vježbajući provlačenje i pridržavanje špage. Aktivnost možete “začiniti” tako da djetetu zadate točno određeni uzorak boja koji mora ponavljati pri čemu vježbamo vizualnu percepciju na kreativan način – bez radnih listića!

Dobro razvijena fina motorika preduvjet je za razvoj grafomotorike, pisanja i urednog rukopisa. 

Bilo kuda lego svuda

Izvor: Pexels

Lego kockice omiljene su među svom djecom! Umjesto gumbića i pincete djeci možete ponuditi lego kocke koje također moraju preslagivati s jedne hrpe/čaše u/na drugu, a možemo aktivnost “začiniti” i zadatkom raspodjele lego kocaka prema bojama te pridruživanju istih brojeva kocaka (prebrojavanje hrpe te pridruživanje – koja hrpa ima isto/različito?).

Škarice lutalice

Izvor: Pexels

Jedna od vještina koju djeca uče kroz vrtićku dob jest i rezanje škarama. U početku je ono “nezgrapno” i detalje vrlo teško izrezuju, ali s vremenom mogu vrlo lako raditi čak i kružne pokrete škarama! Ova aktivnost može imati mnogo izvedbi, a mi vam predlažemo sljedeće! Izrežite jednu širu traku papira (5cm) i duljine ovisno o papiru kojeg imati. Jedan kraj papira zalijepite na stol, a dijete drugi kraj papira reže u manje trakice (resice). Time vježba pravocrtno rezanje. Kružno rezanje možemo vježbati uz pomoć starih letaka trgovačkih lanaca. Neka vaše dijete izrezuje meso, salatu, čokolade, ali u krug rotirajući papir i škare. Jednostavno, zar ne?

Kvačice – štipalice

Izvor: Pexels

Da! I kvačice možemo iskoristiti u aktivnosti poticanja fine motorike! Kako? Jednostavno! Od papira izrežite majice, hlače, čarape i ostale odjevne predmete koje dijete mora uz pomoć kvačica objesiti na improvizirani štrik – konop razapet između dva stolca u kuhinji! U aktivnost možemo uključiti imenovanje boja, prebrojavanje … Štipaljke neka budu one mekše koje dijete može otvoriti, a u hobby trgovinama možete pronaći i one drvene koje možete obojiti prema vlastitoj volji!

Razvoj fine motorike najproduktivnije je poticati kroz zabavne igre i aktivnosti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)