Prepoznavanje prve riječi

Roditelji

Jedno od osnovnih pitanja na procjeni kod logopeda je: ”Kada je dijete izgovorilo svoju prvu riječ?’
Odgovor na pitanje ”Što je prva riječ?” može vam se učiniti očigledan, međutim, prepoznavanje djetetove prve PRAVE riječi je ponekad veoma zagonetno.
Bebe brbljaju i stvaraju razne zvukove te im se možda potkrade i poneka ”riječ” prije nego što uistinu izgovore svoju prvu riječ.
Kako bi prepoznali kada dijete izgovori svoju prvu riječ, potrebno je usuglasiti se oko definicije prve riječi. Stručnjaci su ponudili četiri osobine kojima se služimo za izdvajanje skupine glasova ko riječi.
Prvo, radi se upravo o glasovima, a ne o zvukovima!
Da malo pojasnimo…radi se o izgovoru. Izgovor samoglasnika treba biti jasan, treba približno zvučati stvarnom samoglasniku koji se očekuje u toj riječi.
Drugo, izgovor riječi treba biti popraćen kratkim razdobljem tišine. Po tome se razlikuje od brbljanja koje se sastoji od dugih lančića suglasnika i samoglasnika.
Treće, prava riječ se izgovara u specifičnim povratnim uvjetima; što znači kako se riječ odnosi na određenu osobu, predmet i situaciju!
Četvrto, prave riječi se upotrebljavaju u svrhu razgovora. Beba pokazuje kako joj je stalo do interakcije s okolinom.
Primjer za jasniju sliku:
Prva riječ koju je djevojčica Nina izgovorila bila je njezina verzija imena bakinog psa. Njezin izgovor Ći-Ći zvučao je kao da pročišćava grlo- suglasnik Ć je bio negdje između K i H. Ali, samoglasnik I je zvučao upravo kao što je potrebno u Ći-Ćiovom imenu. Njezin izgovor je bio dosljedan, kako u odnosu na glasove koje je koristila, tako i na uvjete u kojima je to izgovarala. Izgovarala bi svoju verziju njegova imena kad god je Ći-Ći ulazio u sobu.
Izgovorila bi njegovo ime i čekala. Ponekad se činilo kako mu dodjeljuje ime, a ponekad kao da zove psa da joj priđe. Koristila je njegovo ime sa svrhom!
Većina beba izgovara svoje prve riječi u dobi između 9 i 12 mjeseci, ali kod nekih beba je to drugačije. Nakon izgovorene prve riječi, obim njihovog rječnika se stabilno povećava tijekom nekoliko mjeseci i bebe postaju prave male brbljavice koje uspješno i sa svrhom komuniciraju govorom!
 
Izvor:
Apel, K., Masterson, J.J. (2004). Jezik i govor od rođenja do 6. godine. Ostvarenje, Lekenik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)