5 konkretnih savjeta za razvoj emocionalne inteligencije kod djece

Roditelji sa svrhom

Znaš  li da je EQ (emocionalna inteligencija) odgovorna za 58% našeg uspjeha na poslu? Poprilično, zar ne? Obzirom na ovaj podatak vrijedi se zapitati koliko pažnje posvećujemo razvoju tog elementa kod djece. U ovom tekstu pričamo o 7 konkretnih stvari koje možeš već danas primijeniti za poticanje razvoja emocionalne inteligencije kod tvog djeteta. 
Prije toga vrijedi napomenuti kako im EQ neće pomoći samo na poslu. Istraživanja pokazuju kako je kontroliranje vlastitih emocija jedan od najvažnijih elemenata za uspjeh odnosa koja djeca imaju te snalaženju u školi. Zašto je to tako?
Emocije su izravno povezane s ponašanjem. Pomoću emocionalne inteligencije dijete zna prepoznati i izraziti svoju emociju na primjeren način. Primjerice, umjesto da vrišti kada je ljuto može odabrati smiriti se pa iskomunicirati situaciju. Naravno, do toga treba doći, ali to je krajnji cilj – odgajanje malih osoba koje su svjesne svojih emocija te znaju barem djelomično upravljati njima. 
Evo savjeta kako razgovarati i učiti o emocijama. 

  1. Prvi je korak imenovati emocije i razgovarati o njima. Važno je da djeca shvate kako je normalno osjećati nešto, makar to bila frustracija ili razočarenje. Svaka  emocija je vrijedna da se proživi.  Imenovanjem emocija djeci se pomaže da ih identificiraju, ali i daje im se do znanja da su emocije normalne. 
  2. Nemojmo umanjivati kako se dijete osjeća ili sugerirati da se prestane osjećati na određen način. Emocije naše djece izravno su povezane s našim emocijama pa možemo osjećati jaku potrebu da ih brzo smirimo kako bi nama bilo lakše. Primjer toga bi bio: ‘Nemoj biti tužan’ ili ‘Ajde, nasmiješi se’. Na ovo treba obratiti pažnju jer osjećaj neće nestati ako to tako kažemo, on se mora izraziti na neki način. Kada se osjećaji ne priznaju oni se samo često pojave u drugoj formi poput agresije ili potiskivanja, a to dodatno pridonosi razvoju anksioznosti kod djece. 
  3. Ako dijete povrijedi drugu osobu preporučuje se razgovarati o tome. Ovdje ih vrijedi pitati kako bi se osjećali da se netko tako ponaša prema njima. Empatija je važna socijalna vještina koja izravno utječe na to kako se dijete nosi sa određenim situacijama. 
  4. Dok čitamo s djetetom poželjno je razgovarati o emocijama koje proživljavaju likovi iz knjiga i kako se s njima nose. Možemo razgovarati i kako se dijete osjeća dok se čitaju određeni dijelovi priče. 
  5. S djecom možemo raditi aktivnosti gdje imenujemo i razgovaramo o emocijama. To je odličan način za učenje prepoznavanja i imenovanja emocija. Neki primjeri za aktivnosti s emocijama s našeg Instagram profila su: 

 

Emocije sreće i tuge
Prepoznavanje i imenovanje emocija
Učenje o emocijama sa kartonom od papirnatih ubrusa
 

Vrijednost ovih savjeta leži upravo u primjeni. Natipkaj mi u komentarima, koju od ovih ideja ćeš testirati već narednih dana? 
Rastimo zajedno, 
Antonella
Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)