Kako uskršnje praznike iskoristiti za poticanje jezika i govora?

Odgojitelji Roditelji Za logopede

Nadolazeći blagdani i proljetni praznici donose priliku za provođenje kvalitetnog vremena s djecom. Kako biste to vrijeme maksimalno iskoristili, s portala logoped.hr donosimo vam jednostavne aktivnosti koje povezuju zabavu i učenje:

  • Napravite senzoričku kutiju

Često u domišljanju novih aktivnosti zaboravimo da je upravo jednostavna igra djeci najčešće ona najzanimljivija. Nabavite običnu plastičnu kutiju, ukrasnu slamu ili travu (kakvu inače stavljamo u uskršnje košare), plastična uskršnja jaja i figurice, primjerice zečiće i mrvice. Umjesto slame kao podloge (ili kao dodatak) možete staviti i neku drugu teksturu, primjerice rižu ili kamenčiće.

Daljnje ideje za igru su nepresušne, brojite figurice, hranite zečiće mrkvicama, razvrstavajte jaja po bojama, dajte figuricama uloge…

  • Slikajte zečiće s praznim rolama toalet papira

Pripremite po tri role toalet papira i običan bijeli papir. Jednu rolu ostavite u njenom izvornom obliku – to je zekina glava, a druge dvije blago stisnite kako bi na krajevima poprimile plosnatiji, ovalni oblik – to su zekine uši.


Donje rubove rola obojite temperama te ostavljajte otiske boja na papiru. Zatim unutar napravljenih linija bojama dovršite zečiće 😊. Ova aktivnost odlična je prilika za razgovor o oblicima, bojama, dijelovima tijela (uši, oči, brkovi…), ali i vježbanje fine motorike.

  • Obojajte jaja

Ova klasična uskršnja aktivnost prava je riznica prilika za poticanje jezično-govornog razvoja. Dozvolite djeci da vam pomognu u što je više dijelova aktivnosti moguće – kuhanju jaja, postavljanju zaštite na stol, biranju boja…

Sve što radite obilato popratite jezikom, prilagođavajući složenost djetetovoj razini tako da sve može razumjeti, ali ipak nešto iznad razine njegova izražavanja kako bi dobilo priliku za učenje jezika.

Ova aktivnost odlična je prilika za usvajanje novih riječi, slijeđenja uputa te vježbanje fine motorike

  • Tražite jaja

Sakrijte jaja po kući ili dvorištu na strateška mjesta kako biste ih mogli opisati pomoću prijedloga (npr. ispod stolića, ispred kućice za lutke…). Ovisno o djetetovom jezičnom razvoju dva su načina na koja možete provoditi ovu aktivnost.

Prva i jednostavnija verzija ove aktivnosti je na razini razumijevanja – djetetu korak po korak objašnjavajte gdje se nalazi jaje ili njegove pokušaje usmjeravajte uputama (Mislim da je jaje u kuhinji ili Mislim da se sakrilo iza cvijeća).

Druga je verzija na razini proizvodnje. Pripremite košaru s malim čokoladicama i s njom čekajte da vam dijete donese jedno po jedno skriveno jaje. U zamjenu za čokoladicu, dijete vam treba predati jaje i opisati gdje ga je našlo.