Uskršnje aktivnosti za predškolarce

Odgojitelji Roditelji Učitelji - novosti

Proljeće je zavladalo prirodom koja nas okružuje – cvijeće cvjeta, livade se zelene i životinje su budne i zaigrane. Bliži nam se Uskrs, pa se tako i probudio uskršnji zeko, spreman za igru!

Uskršnje igre poput utrka sa jajima na žlici, potrage za zlatnim pisanicama ili kod nas popularnog „tuckanja“ jajima vesele su motoričke aktivnosti koje potiču razvoj motoričkih vještina, ali i timski rad djece. Kako bi djeca mogla sudjelovati u takvim aktivnostima, potrebna su im dobra jezična znanja i komunikacijske sposobnosti. Primjerice, kako bi dijete uspješno sudjelovalo u potrazi za blagom, mora poznavati prijedloge koji predstavljaju prostorne odnose između predmeta.
Tada će dijete moći razumjeti upute dobivene tokom igre, poput: „Jaje se nalazi IZA grma, ISPOD zelene kantice.“

POTRAGA ZA ZLATNIM PISANICAMA – Pripremite pisanice različitih boja (od kartona, plastike ili bilo čega drugog što Vam je zgodno) i sakrijte ih na različitim mjestima u kući ili vrtu. Nekoliko pisanica obojite u zlatnu boju i u nju smjestite nagradu (bonbon). Ovisno igra li igru jedno dijete ili pak više djece, odredite tko će davati upute (ako je više djece poželjno je da upute daje netko stariji). Osoba daje verbalne upute sa prijedlozima (U, NA, ISPRED, ISPOD, IZA, POKRAJ, IZMEĐU), a dijete mora slijediti upute kako bi pronašlo što veći broj zlatnih pisanica u što kraćem vremenskom roku.

Osim poznavanja prostornih odnosa, pronalazak blaga biti će zabavniji i neobavezniji ukoliko dijete poznaje i razumije rječnik vezan uz Uskrs i uskršnje aktivnosti. Uz kreativne aktivnosti kod kuće, poput bojanja pisanica te izrađivanja zečića i pilića od kartona, sa djetetom prolazite kroz tematski rječnik (zec, pisanica, pilić, potraga, proljetnice) koji će mu koristiti u igri sa vršnjacima. Također, možete raditi i na već jezičnim vještinama poput gramatičkih osobitosti jednine, množine i dvojine (jedan zec, dva zeca, to su zečevi).

Uz uskršnje aktivnosti možete poticati predvještine potrebne za buduće čitanje i pisanje Vašeg djeteta, kroz neobaveznu igru i veselje! Primjerice, tokom bojanja uskršnjih motiva poput košarice sa jajima koju možete pronaći u našim Pia Mia uskršnjim radnim listovima (Piamia Uskrsni Pia Mia digitalni bundle – predvještine čitanja i pisanja), možete zajedno sa djetetom vježbati imenovanje boja i brojeva.

Osim toga, pronaći ćete i različite zadatke koje potiču razvoj grafomotoričkih vještina potrebnih za buduće pisanje slova, poput pronalaska zečjeg puta do pisanica, razlika između zečića i pilića ili izlaska iz velikog uskršnjeg labirinta.
Iskoristite uskršnje vrijeme za poticanje vještina pisanja, jezika i govora u neobaveznom obiteljskom okruženju.

Sretan Uskrs od tima portala Logoped.hr!