Recept za koncentracijsko disanje

Dadini recepti za kreativno učenje

CILJ:  fizička i emocionalna priprema za učenje. Razvoj koncentracije koja je jako važna za uspješno učenje.
POTREBNI MATERIJALI:

  • Miran prostor

OPIS AKTIVNOSTI:

  • Ravnomjerni protok zraka te redovno udisanje i izdisanje zahtijeva koncentraciju i ima smirujući učinak.
  • Ovu metodu možete koristiti prije samog učenja, pisanja zadaće ili početka nastavnog sata.
  • Neka se dijete udobno smjesti i zatvori oči. Njegovu pažnju usmjerite na disanje koje će ga osloboditi uznemiravajućih misli  te će se sa svakim udisajem bolje koncentrirati.
  • Navodite ga ovim riječima:

Udahni kroz nos, mirno i polako. Zrak ulazi i izlazi, ulazi i izlazi, posve ravnomjerno. Pazi da se tvoj dah ne promijeni. Osjeti kako prostruji unutra i potom opet izađe. Dah dopire duboko u trbuh i iz njega se opet vrati. Udahni duboko pa opet izdahni. Duboki udah pa opet izdah.
Zamisli plažu. Dolazi veliki val i šumi obalom. Pri izdisaju čut ćeš šum moćnog vala, pri izdisaju sve je tiho i more se povlači. Tvoj dah ima snagu mora. Val se šumeći približava, a ti tiho udišeš. More ponovo skuplja snagu prije nego pošalje novi moćni val. Izdisaj je veliki val, udisaj je tišina između valova. Udisajem skupljaš snagu, a izdisajem šalješ val, udahni i izdahni. Zrak struji nosnicama, a potom prostruji iz tebe. Udisaj ti donosi energiju, a izdisaj odnosi sve suvišno. Dobre ideje dolaze sa udisajem, a sve loše izlaze sa izdisajem. Sve što te uznemiruje, jednostavno izdahni. Svo odvraćanje nestaje, a dolazi koncentracija. Još jednom udahni i izdahni – sad si potpuno koncentriran i miran.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)