Anina glazbaonica – od ove godine nudi sadržaj i za djecu s teškoćama u razvoju

Roditelji - novosti Učitelji - novosti Za logopede

Anina glazbaonica program je koji se već niz godina održava u Velikoj Gorici, a ove godine održavat će i grupu za djecu s teškoćama u razvoju.

Kod djece s poteškoćama u razvoju dokazan je pozitivan utjecaj glazbe. Ona utječe na razvoj govora, grubu i finu motoriku, ravnotežu i kognitivne sposobnosti. Glazbom možemo izraziti osjećaje bez korištenja riječi – djetetu s poteškoćama govora glazba pruža alternativni način izražavanja. Glazba pomaže u razvoju pažnje – a kada dijete nauči paziti, tj. kada se poveća vrijeme koncentracije – proces učenja i pamćenja postaje moguć te se povećavaju i djetetove kognitivne sposobnosti. Naime, dok se pri govoru u mozgu aktivira samo lijevi sljepoočni režanj, mozak glazbu prima i u lijevom i u desnom sljepoočnom režnju, odnosno uključuju se i razvijaju obje moždane polutke, što je veoma bitno za organizaciju i funkcioniranje mozga i vidno se odražava u ovladavanju nekim vještinama poput pjevanja, finoće pokreta, plesa. Razlike u tempu djetetu je najlakše objasniti kretanjem, i to velikim pokretima. Razlike u tempu djetetu je najlakše objasniti kretanjem, i to velikim pokretima, s  dijete kretanjem razvija različite senzorne sustave, posebice vestibularni sustav – osjet ravnoteže i proprioceptivni sustav – osjet vlastitog tijela u prostoru i temelj za kasniju pažnju i koncentraciju. Razlike u tempu djetetu je najlakše objasniti kretanjem, i to velikim pokretima. Pomoću malih instrumenata djeca će vježbati i finu motoriku, a pri pjevanju, koje opušta govorni aparat, pomoću specifičnih će se vježbica posebna pozornost posvetiti dikciji.

Voditeljice Ana Lovrenčić (profesorica i glazbenica) i Kristina Gracin (rehabilitator) na ovaj su se korak odlučile na poticaj samih roditelja s čijom su djecom dosad radile individualno i u grupi u vrtićima i u Centru za djecu, mlade i obitelj. Ti su im roditelji djece s teškoćama u razvoju ukazali na potrebu takvog sadržaja za njihovu djecu, osobito nakon pozitivnih povratnih informacija logopeda i fizioterapeuta koji su uvidjeli dobrobit koju su djeca u Glazbaonici stekla.

U provođenju programa uzimaju se u obzir sve dijagnoze i prema njima odabiru vježbice. Cilj programa je jačati samopouzdanje djece s teškoćama u razvoju i motivirati ih na aktivnosti koje imaju veliku dobrobit i za njihovo fizičko zdravlje i učiniti im zabavnima vježbice koje im određuju i fizioterapeuti, a koje često nerado rade. Riječ je o grupnom radu, kojem će sudjelovati i roditelji, koje će voditeljice naučiti vještinama i vježbicama koje mogu u slobodno vrijeme raditi sa svojom djecom. Ali i ono što je roditeljima djece s teškoćama u razvoju vrlo važno, prije svega će se u grupnom radu poticati dječicu da se što više kroz radionicu osamostaljuju.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)