Logopedija na ljetovanju – 5 aktivnosti za poticanje jezično-govornog razvoja na plaži

Odgojitelji Roditelji Roditelji - novosti Za logopede

Ljeto je u punom zamahu, a za mnoge mališane to znači uzimanje pauze od pohađanja redovne logopedske terapije i odlazak na more. No, nemojte misliti da to znači i uzimanje pauze od rada na jezično-govornim vještinama. Da bismo vam dokazali da je itekako moguće povezati logopedske aktivnosti i provođenje kvalitetnog obiteljskog vremena, donosimo pet zabavnih aktivnosti za plažu. 🏖️

· Priče uz kamenčiće

Pronađite na plaži zanimljive kamenčiće ili školjke, opisujte ih ( veličina, boja, tekstura…) i osmislite za njih priču razgovarajući o pitanjima poput Gdje je ovaj kamenčić živio? Što je radio? Tko su mu prijatelji?, potaknite igru s kamenčićima u kojoj oni razgovaraju, rješavaju probleme i pronalaze avanture. Zaigrajte se i pustite mašti na volju. Kamenčiće također možete razvrstavati po njihovim raznim obilježjima, primjerice po boji ili glatkoći.

· Pješčani dvorac

Klasičnu ljetnu aktivnost gradnje pješčanog dvorca maksimalno iskoristite tako što prvo s djetetom razgovarate o tome što ćete graditi, od čega ga gradite, s čim ćete ga ukrasiti, što vam za to treba, potaknite ga da vam opiše kakav dvorac želi sagraditi i o tome povedite razgovor. Zatim opisujte dok prikupljate sve što vam je potrebno (npr. ovaj pijesak je gladak i mokar; školjke su malene…), a dok gradite opisujte što trenutno radite i što je iduće na redu, podijelite zadaće i tako potaknite timski rad. Kada je dvorac izgrađen, ponovno razgovarajte o njemu, opisujte ga i osmislite priču (Tko u njemu živi? Je li to čarobni dvorac? Što se tamo neobično dogodilo?)

· Lov na slova

Ovo je odlična igra za predškolarce. Zadajte si jedno po jedno slovo abecede i naizmjence domišljajte riječi na to slovo za predmete koji se nalaze na plaži ili u moru. Ovu aktivnost dodatno možete otežati tako da svaki put kad igrač kaže neku riječ mora ju i definirati, opisati ili upotrijebiti u rečenici.

· Igre s prskanjem

Prskanje, osim što je omiljena dječja aktivnost u moru ili bazenu, pruža neiscrpan izvor ideja za aktivnosti gotovo neovisno o tome na čemu s djetetom radite. Primjerice, s predškolcima možete igrati igru u kojoj naizmjence govorite riječi koje počinju na određeno slovo. Svaki put kada igrač kaže novu riječ smije poprskati drugog igrača po izboru. Po istom principu možete igrati s rimama, ili pak ako radite na izgovoru određenog glasa onda se naizmjence dosjećajte riječi s tim glasom.

· Igra slijeđenja naredbi

Ova je aktivnost dobra za razvijanje receptivnog jezika, razvijanje slušnog razumijevanja i slijeđenje naredbi, a bit će zabavna djeci svake dobi. U svakom krugu igre odaberite jednog vođu koji će ostalim igračima zadavati naredbe. Vođa prvo započinje s jednom naredbom (npr. okreni se oko sebe) koju ostali igrači izvode, a zatim svaku iduću naredbu zakomplicira dodavanjem još jedne (npr. okreni se oko sebe, zaroni ispod mora). Kada naredbe postanu predugačke i prvi igrač se zabuni vrijeme je za smjenu vođe!

Ideje su nepresušne i spajaju zabavno s korisnim, zato trk na plažu! ☀️

Za sve roditelje i mališane koji trebaju inspiraciju, ali neće provoditi vrijeme na plaži, bacite pogled na članak u kojem pišemo o aktivnostima na otvorenom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)