Uzrokuje li MMR cjepivo autizam?

Odgojitelji Roditelji - novosti Roditeljske priče

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole (takozvano MMR cjepivo) najviše zabrinjava roditelje te neki od njih navode kako je upravo ono uzrokovalo poremećaj iz spektra autizma kod njihovog djeteta. To cjepivo se primjenjuje između 12. i 24. mjeseca djetetove starosti, a to je period u kojem se najčešće kod djece s poremećajem iz spektra autizma uočavaju značajnije promjene u funkcioniranju.

Roditelji često izvještavaju kako se do tada dijete uredno razvijalo, a postupno je došlo do promjene i regresije u razvoju.
Najčešće izvještavaju da je do razvojnih odstupanja došlo između 15. i 18. mjeseca, a prema novijim istraživanjima i prije prve godine.

Upravo zbog te vremenske podudarnosti roditelji navedene simptome i kasniju dijagnozu poremećaja iz spektra autizma povezuju s cijepljenjem djeteta.
Treba imati na umu da znakove PSA u vrlo ranoj dobi nije uvijek lako uočiti, a neki su prisutni i kod djece urednog razvoja, ali i djece s drugim teškoćama.

U vrlo ranoj dobi kod djece s PSA često se javlja kašnjenje u upotrebi geste pokazivanja koja se kod većine djece urednog razvoja javlja oko prvog rođendana. Upravo izmjena pogleda, pokazivanje predmeta i gesta pokazivanja omogućavaju slijeđenje drugih i uključivanje drugih u vlastite aktivnosti, odnosno, ukazuju na razvijenu združenu pažnju. Deficit združene pažnje razvojno je specifičan za PSA. No, roditelji takve suptilnije simptome ne uočavaju lako već najčešće reagiraju kada uoče da dijete ne govori, što se vremenski otprilike podudara s periodom cijepljenja. Valja upozoriti na to da je kašnjenje u govoru samo posljedica i najuočljiviji simptom komunikacijskog poremećaja.

Čitava rasprava o štetnosti cjepiva i utjecaja na nastanak PSA započela je još 1998. godine kada su britanski gastroenterolog dr. Andrew Wakefield i suradnici objavili rad u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Rad se temeljio na slučajevima dvanaestero djece koja su imala PSA (uz prisutnu regresiju) i oštećenja probavnog sustava. Sve navedeno je, prema tvrdnjama autora, nastalo nakon cijepljenja kao posljedica MMR cjepiva. Unatoč nastojanjima da se provjere hipoteze iz navedenog istraživanja Wakefielda i suradnika, nijedan istraživač nije uspio dobiti rezultate do kojih je Wakefield došao. Novinar Brian Deer otkrio je mnoge elemente prijevare i lažirane rezultate objavljenog istraživanja: nisu prikupljeni pristanci ispitanika, tri ispitanika nisu uopće imala dijagnoze PSA, petero ispitanika nije imalo znakove regresije, razvojne teškoće su bile prisutne i prije cijepljenja MMR cjepivom te nisu bili prisutni znakovi upalnih bolesti crijeva u uzorcima. Nakon godina istraga, polemika u medijima i sudskih tužbi, 2010. godine Generalno medicinsko vijeće Velike Britanije potvrdilo je da sporno istraživanje nije vjerodostojno.

2014. godine napravljena je meta-analizu istraživanja koja ispituju povezanost cjepiva i poremećaja iz spektra autizma. Isključena su istraživanja čiji rezultati nisu provjereni ili nisu konzistentni te je izdvojeno ukupno četrdeset i šest članaka koji su zadovoljavali kriterije. U konačnici je analizirano pet studija slučaja i pet partnerskih istraživanja. Navedena meta-analiza nije pružila dokaze o statistički značajnoj povezanosti cjepiva i poremećaja iz spektra autizma.
2015. godine u japanskom istraživanju, istraživači ističu kako se učestalost PSA u Japanu nije smanjila nakon što su se prestala primjenjivati MMR cjepiva, što se moglo očekivati ukoliko su PSA posljedica upotrebe MMR cjepiva. Također, iako je na svjetskoj razini povećana upotreba cjepiva bez timerosala, učestalost PSA je i dalje vrlo visoka.

S obzirom na sve navedeno, odluka o cijepljenju ne bi se trebala donositi na temelju medijskih natpisa i često neprovjerenih, nepotpunih i netočnih informacija.

Izvor:
Zec, A. (2016). Okolinski uzroci poremećaja iz spektra autizma. Diplomski rad. Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet. Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)